les xarxes socials i els 6 graus de separació

Les xarxes socials són formes d’interacció social, és a dir, intercanvis dinàmics de coneixement i informació entre persones. Es tracta d’un sistema obert que es construeix constantment, en el qual s’involucren grups de persones amb els mateixos interessos i necessitats. Així doncs el sistema es va creant a mesura que es produeixen aquestes interaccions i a partir del que cada individu aporta a la xarxa. És a dir, les xarxes socials es constitueixen a partir de gent que coneix a gent. D’aquesta manera, no es pot ser membre d’una xarxa si no es té cap relació prèvia amb una persona que ja hi pertanyi.

A les xarxes socials, doncs, pren molta importància la força del grup. Cada persona és única a la xarxa i pot reinventar-se i ser com vulgui o com vol ser percebuda pels altres. Però és la interacció entre els individus el que fa possible la xarxa social i el que crea un nou món a banda del real. A més, a les xarxes socials les relacions establertes són de confiança ja que sempre hi ha alguna persona comú que les ha unit.

És tal la importància de les xarxes socials en l’actualitat, que si no hi participes sembla que no existeixis, que estiguis aïllat, que no et relacionis. Sembla que no es pugui viure sense una comunicació a través de la xarxa, quan fa pocs anys això era pràcticament impensable.

Arribarem a comunicar-nos únicament a través de la xarxa? Arribarem a ser incapaços de comunicar-nos cara a cara? Crec que cada vegada és més difícil viure sense la tecnologia que ens envolta perquè ens creem a partir d’aquesta i aquesta resol algunes de les nostres necessitats, entre elles, la de comunicació amb els altres en un entorn que cada vegada és més competitiu.


Cal dir, a més a més, que les xarxes socials no només permeten fer amics o trobar parella, sinó que actualment també s’utilitzen per fins professionals, per conèixer el perfil dels empleats d’una empresa, buscar feina o intercanviar informació sobre temes determinats.

http://lewiscarroll.wordpress.com/2009/04/


M’agradaria també parlar de la Teoria dels Sis Graus de Separació, perquè crec que està molt relacionada amb les xarxes socials. Aquesta teoria, formulada l’any 1967 pel psicòleg Stanley Milgram de la Universitat de Harvard, consisteix en què dues persones estan relacionades entre sí per un màxim de 6 persones. El primer grau correspon a les persones més pròximes, és a dir, a les que es coneix directament, i en els següents graus, a mesura que va avançant el grau de separació, disminueix el nivell de proximitat.


També adjunto un link que porta a un vídeo interessant que parla sobre les xarxes socials.

No hay comentarios:

Publicar un comentario