e-learning

A l’ADN del dimarts 3 de novembre vaig trobar un article que em va semblar molt interessant. Xavi Sorinas explicava que s’imparteix el primer curs pilot a través de la xarxa social Facebook, iniciativa que a posat en marxa la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) mitjançant la creació d’un grup a partir del qual els participants tenen la possibilitat de compartir coneixements sobre un tema determinat. En aquest curs, que durarà 5 setmanes, hi participen 124 persones, de dins i de fora de Catalunya, degut a les llibertats territorials que permet l’e-learning.

L’interessant d’aquest projecte és que l’usuari passa a ser el creador dels continguts, gràcies a la web 2.0. Però com pot funcionar això quan l’usuari és el que ha de rebre els continguts? Recordem que es tracta d’una Universitat! I si rebem i creem continguts alhora vol dir que som alhora alumnes i professors?!

La iniciativa em sembla del tot coherent, sobretot tenint en compte que la UOC és una Universitat en línia, és a dir, els cursos s’imparteixen via online, per tal de facilitar la formació a tothom, sense necessiatat d’anar a les aules. Així doncs, em sembla molt interessant que una Universitat amb aquestes característiques es plantegi una nova via per formar el seu alumnat de manera molt més interactiva i participativa, ja que els alumnes són alhora receptors i creadors de la informació.

Em sembla que pot ser una via molt enriquidora per aprendre, però crec que no és viable en totes les carreres, INEF o fisioteràpia, per exemple, crec que serien del tot inviables a través de la xarxa. Però sí que la gran majoria podrien impartir-se via online.

Nosaltres hem fet debats a algunes assignatures de la carrera, en els quals hem hagut de crear el contingut a partir d’unes pautes i és molt interessant l’aprenentatge que se’n deriva, ja que prové d’alumnes com tu que poden intercanviar opinions i complementar-se.

Però on estaran els límits? Forma part de la nostra socialització i formació, no només com a estudiants sinó també com a persones, la interacció social. Amb la formació via online pots accedir a la Universitat des de casa, sense necessitat de parlar ni trobar-te amb ningú. Això pot ser un avenç positiu en molts casos, però no perdrem “contacte emocional”? No acabarem essent éssers incapaços de parlar amb els altres sense un ordinador davant? Espero que no, perquè ens perdríem moltes coses!

No he sabut trobar l’enllaç al curs de la UOC impartit via Facebook, però un adjunto un link (al final del blog) al Facebook de la UOC on podeu trobar informació diversa sobre cursos relacionats amb les noves tecnologies que s’imparteixen en aquesta Universitat. Us convido igualment a trobar el curs via Facebook de la UOC.




No hay comentarios:

Publicar un comentario