Advergaming

Segons Wikipedia, l’advergaming (advertising + game) és un nou mitjà publicitari que consisteix en utilitzar videojocs per a publicitar una marca, producte, organització o idea.

Els advergames, per tant, són una nova eina del màrqueting i la comunicació que serveixen per promocionar un producte, idea o marca a través de jocs online gratuits. Es tracta de videojocs que permeten una exposició més continuada de la marca que es publicita, de manera que es poden transmetre de manera més indirecta i alhora inmersiva en el videojoc, els valors de la marca.

L’advergaming o joc publicitari busca crear una atmósfera al client per acostar-lo a la marca i als valors d’aquesta. Això fa que, tot i ser jocs gratuïts, tots els detalls prenguin molta importancia (imatge, so, propòsit del joc…), perquè seran el reflex de la marca enfront del consumidor.

L’Advergaming combina eficiència (reduir la inversió) i estètica. El component artístic/estètic és esencial per transmetre els valors de la marca o producte de manera atractiva, i l’eficàcia és elevada pel llarg període de temps en què l’usuari està en contacte amb la marca.

El naixement dels advergames està molt relacionat a l’auge dels videojocs i d’Internet. Aquest mitjà els uneix creant una síntesi molt atractiva tant per consumidors com per anunciants. A més a més es tracta d’un mitjà publicitari molt interactiu i en el qual l’usuari sovint no és del tot conscient que està “consumint publicitat”, per la qual cosa el mitjà esdevé molt valuós pels anunciants, que busquen mitjans que els permetin entrar en contacte amb els consumidors d’una manera discreta i “sense molestar” per evitar el rebuig d’aquests.

He jugat moltes vegades a jocs breus via online a través de la pàgina MINIJUEGOS i mai m’ha molestat que alguns d’aquells jocs tinguessin una marca al darrere que s’estava publicitant, fins i tot a vegades ni ho he percebut. Aquesta pàgina conté molts advergames que conviuen amb altres jocs online gratuits que no tenen cap marca al darrere, fet que dissimula encara més els que sí que són publicitaris.


Sovint les marques volen que la seva publicitat passi tant desapercebuda que els usuaris no la peprceben. Això fa que el mitjà pugui perdre eficacia, perquè recordem que el fi de la publicitat és augmentar les vendes o la bona imatge de la marca i si l’usuari no veu la marca que s’anuncia, perd efecivitat. Crec que per una banda és molt positiu que la marca no etigui explícita, però també trobo necessari que es vegi d’alguna manera, indirectament, però que es vegi sense obligar el consumidor a clicar a sobre per veure de què es tracta.

També hi ha pàgines web d’algunes marques que ja inclouen un videojoc interactiu perquè els usuaris hi puguin jugar. En aquest cas sí que es tracta d’una publicitat més explícita, però que transmet als usuaris que la marca és moderna, innovadora i transparent, amb una comunicació interactiva que fa que els seus consumidors puguin “jugar amb la marca”. He trobat, per exemple, un videojoc a la pàgina d’Actimel.

Us proposo entrar a Minijuegos i participar d’aquesta nova eina publicitària (el link es troba al final del blog).


No hay comentarios:

Publicar un comentario